Alzheimerjeva bolezen je najpogostejša oblika demence, pri kateri je v ospredju prizadetost različnih kognitivnih funkcij, kot so spomin, mišljenje in obnašanje. Čeprav se Alzheimerjeva bolezen najpogosteje pojavi po 65. letu starosti, pa ta nikakor ni del normalnega staranja. Gre namreč za progresivno bolezensko stanje, kar pomeni, da simptomi postopno napredujejo in sčasoma bolniku popolnoma onemogočijo samostojno opravljanje vsakdanjih dejavnosti. Vendar pa lahko s pravočasnim prepoznavanjem bolezenskih znakov in ustrezno terapijo bistveno upočasnimo napredovanje bolezni in bolnikom omogočimo kar se da normalno in samostojno življenje. Prve znake običajno opazijo svojci prizadete osebe, zato je splošno seznanjanje z značilnostmi te zahrbtne bolezni še kako pomembno.

alzheimerjeva bolezen

Prepoznajte ključne simptome Alzheimerjeve bolezni

Najpogostejši in najznačilnejši simptom, ki se navadno pojavi že zelo zgodaj v poteku Alzheimerjeve bolezni, je motnja spomina. Z začetka gre za motnje kratkoročnega ali delovnega spomina, zato si težje zapomnijo nove informacije. Seveda vsaka pozabljivost še ni demenca, vendar pa so resne motnje spomina, zmedenost in motnje ostalih kognitivnih funkcij zelo tehtni razlogi, da se posameznika napoti na pregled in preiskave. Sčasoma, ko bolezen napreduje in se širi, se razvijejo resnejši simptomi, kot so velike spremembe razpoloženja in obnašanja, hujša zmedenost, dezorientacija, sumničavost, blodnje, hujše motnje spomina, težave pri govoru, požiranju in hoji.

Alzheimerjeva bolezen je neozdravljiva motnja, vendar pa jo danes s pomočjo sodobnih metod in tehnik že znamo dobro nadzorovati in ustaviti ali vsaj upočasniti njen napredek. Vendar pa je to mogoče le v primerih, da bolezen odkrijemo dovolj zgodaj. Če pri svojcu opazite znake, ki bi lahko nakazovali na razvoj Alzheimerjeve bolezni, potem ga čim prej naročite na pregled pri specialistu nevrologu. Ta bo ocenil funkcionalno stopnjo eventualne demence z različnimi kognitivnimi testi in kliničnim pregledom, nato pa glede na rezultate pacientu priporočil nadaljnjo terapijo. Z MRI preiskavo lahko določi tudi, ali je oseba primerna za TPS® terapijo z Neurolith sistemom – novo revolucionarno tehnologijo, ki bistveno izboljša kakovost življenja pacientov z demenco.