Hiter tempo življenja od nas vsakodnevno zahteva vedno več. To se odraža na vse pogostejših težavah posameznikov med katere poleg nespečnosti, depresij ter občutkov manjvrednosti, sodijo tudi bolečine v trebuhu. Če se tudi vi soočate s pogostimi bolečinami v trebuhu, je čas, da nekaj v svojem življenju trajno spremenite.

Kje iskati vzroke za bolečine v trebuhu?

Bolečine v predelu trebuha imajo najrazličnejše vzroke, ki lahko nakazujejo na različna bolezenska (pa tudi nebolezenska stanja). Bolečine v tem predelu se lahko pojavljajo v obliki krčev, lahko gre za ostro ali pa topo bolečino. Vzroki za bolečine v trebuhu imajo različne izvore, ki so povezani z različnimi organi tega predela vključno z želodcem, žolčnikom, debelim in tankim črevesom, trebušno slinavko in vranico.

 

bolečine v trebuhu

 

Zavedajte se, da se praktično vsak, kdaj pa kdaj sreča z bolečinami v trebuhu, pri tem je potrebno poudariti, da večina teh težav mine brez našega posredovanja. Pri tem ni nujno, da večja bolečina, pomeni tudi večje težave. Če so na primer bolečine povezane z zaprtostjo in napihnjenostjo, so lahko bolečine zelo hude, v diagnostičnem smislu pa se ne soočate s težko diagnozo. Po drugi strani pa lahko življenjsko ogrožajoče stanje kot je rak debelega črevesa povzroča povsem blage simptome.

Kako si pomagati sami?

Ključno je razlikovanje med bolečinami. Preventiva pred pojavom zagotovo vključuje zdravo in pestro prehrano, ki spodbuja delovanje imunskega sistema ter blagodejno vpliva na delovanje vseh delov prebavnega trakta. Kljub temu je potrebno poudariti, da tudi zdrav življenjski slog ni nujno zagotovilo, da težav z bolečinami v trebuhu ne boste imeli.

Ko se bolečine pojavijo, jih lahko lajšate z uporabo smrekovih mazil, ki jih uporabniki s tovrstnimi težavami izredno pohvalijo. Ključna sestavina tega izdelka je smrekova smola, ki so ji pomen pripisovali številni uporabniki tradicionalne medicine vključno s Hipokratom, patrom Ašičem, uporabljajo pa ga tudi ameriški indijanci.

Smrekova mazila delujejo protibakterijsko ter protiglivno, prav tako pa so odlična pomoč posameznikom, ki se soočajo s preležaninami. Dokazali so namreč, da je uporaba smrekovega mazila pomagala kar 92 % bolnikom s tovrstnimi težavami.

Več raziskav je dokazalo protimikrobno delovanje eteričnih olj smole smreke proti številnim bakterijam vključno s Salomonele Enteridis, Escheriche Coli, Baciullus subtilis ter Staphylococus aureus.

V tradicionalni rabi pa se smrekovi pripravki uporabljajo tudi za pomoč pri težavah z opeklinami, turi, kašljem, driskami ter drugimi prebavnimi motnjami, vnetjem grla, glavobolom in artiritisom.