Nevrolog je strokovnjak medicine. Na spletni strani https://sanus-statera.com/nevrologija/ lahko preberete vse o veji medicine, ki se imenuje nevrologija, strokovnjak na tem področju pa je seveda nevrolog. Nevrologija je veda, ki se ukvarja s človeškim živčevjem in živčnimi boleznimi.

Sama beseda nevrologija pa izvira že iz časov starih Grkov – nevr pomeni živec, logija pa študija oziroma beseda. V to vedo, s katero se torej ukvarja nevrolog, spada raziskovanje in diagnostika bolezni, ki so prizadele živčevje in ki vplivajo na periferni, centralni in avtonomni sistem živčevja in pa seveda tudi na stanja, ki posredno ali neposredno povzročajo te bolezni. Nevrolog se torej ukvarja z žilnimi boleznimi, med katerimi je najbolj znana na primer možganska kap in pa z mišičnimi boleznimi kot sta na primer distrofija in miopatija. Seveda pa postati nevrolog ni ravno mačji kašelj, saj so potrebna leta in leta šolanja, specializacija in seveda tudi praksa ali staž. Seveda pa se tu izobraževanje še ne konča, saj se novopečeni nevrologi potem usmerijo v še bolj specifično področje nevrologije in se še bolj specializirajo za neko ozko usmerjeno vejo same nevrologije.

nevrolog

V Sloveniji imamo Nevrološko kliniko v Ljubljani, le-ta pa je razdeljena na tri večje oddelke: Prvi je klinični oddelek za intenzivno nevrolško terapijo in vaskularno nevrologoijo, drugi je klinični inštitut, ki se ukvarja s klinično nevrofiziologijo, tretji pa je oddelek za bolezni živčevja. Vsak od teh oddelkov oziroma segmentov se nato deli še na bolj podborna področja in vsak nevrologo se lahko odloči na kateremu bo deloval oziroma katero področje si želi raziskati in spoznati do potankosti. Seveda pa sama nevorologija kot veda sega že v daljna tisočletja pred našim štetjem , njena zgodovina pa je pola zanimivih odkritij in načinov zdravljenja, za katere danes že vemo da so bili popolnoma napačni in morda celo popolnoma neprimerni za paciente.