Če ste pravi gurman in si radi doma pripravite kakšno okusno jed, potem imate gotovo veliko različne posode za različne načine kuhanja in pečenja. Prava posoda je namreč eden bistvenih elementov za okusen in skrbno pripravljen obrok (poleg kvalitetnih in po možnosti svežih sestavin, dobre družbe itd.), zato ni čudno, da obstajajo različne posode za različne načine priprave hrane. Ene posode so za kuhanje, druge za pečenje (v pečici ali na kuhalni plošči/štedilniku), narejene so iz različnih materialov, vse za to, da je končen izdelek kar se da okusen. Vsa posoda pa ni primerna za vse štedilnike. Ene so namreč narejene le za plinske štedilnike, druge za indukcijsko ploščo, ene za oboje, spet druge lahko uporabljate v pečici itd. Če ne veste, ali je določena posoda primerna za vaš tip kuhinje, potem poglejte na oznake na posodi, kjer piše, kje in na kakšen način jo lahko uporabljate.

posoda

Izbira prave posode za kuhanje je zelo pomembna.

Posoda mora biti v prvi vrsti narejena iz kvalitetnih materialov, saj v njej kuhamo, pečemo, cvremo itd. in najbrž je nimamo namena menjati že po par kuhanjih. Pomembno je tudi, da se stvari v njej ne prijemljejo, kajti zažgana hrana res ni okusna. Če ste že vešč kuhar, potem najbrž zelo dobro veste, katero hrano lahko pripravljate v kateri posodi, kje se nekaj najbolje speče, v kateri se naredi najboljšo omako in podobno. Začetniki se na začetku malo lovijo, pa nič zato, saj vaja dela mojstra mojster pa vajo in mi verjamemo, da lahko vsak, ki ima voljo, postane odličen kuhar. Prava posoda vam bo pri tem zelo pomagala, bistveno pa je, da znate hrano sami dobro začiniti in jo pripraviti za uživanje.

Danes je na tržišču že toliko različnih posod, od nizkih, vse do višjih, ozkih in debelejših, ponev, kozic, loncev itd., da se človek včasih med vsem tem kupom posod kar zgubi. A ravno širok nabor posod nam omogoča, da je vsaka hrana okusno in pravilno pripravljena.