Kaj so probiotiki ali tako imenovane probiotične bakterije? To so živi mikroorganizmi, ki imajo ob zaužitju v zadostnih količinah dober vpliv na zdravje človeka oziroma gostitelja. V našem telesu je veliko dobrih in slabih bakterij. Probiotiki so dobre bakterije oziroma koristne, ki skrbijo za zdravo črevesje. Prisotni so v človeških prebavilih, najdemo pa jih še v hrani v najrazličnejših prehranskih dopolnilih. Preprečujejo nam rast slabih bakterij, odstranjujejo nam strupe iz telesa, zagotavljajo nam dobro prebavo in nam krepijo odpornost.

Za dobro zdravje je pomembno vzdrževanje velikega števila dobrih bakterij in nizkega števila tistih slabih. V naše telo jih lahko spravimo s hrano ali z uživanjem različnih prehranskih dopolnil (tableti). Cilj probiotikov je, da jih vnesemo čim več, saj je naš želodec kisel in veliko bakterij ne preživi. Če probiotike ne bi uživali, bi lahko dobili bolezen kot je avtizem, bolezen srca, akne, astma, krči, porušil bi se nam imunski sitem, lahko bi se celo zredili. Probiotiki so cilji za naše zdravje.

Probiotiki

 

Probiotiki nam pomagajo tudi pri vnetjih, zmanjšujejo simptome tesnobe in depresije, znižujejo krvni tlak, holesterol, dokazali pa so tudi vez med uživanjem probiotikov in izboljšanjem stanja težkih kožnih bolezni. Probiotične bakterije so bolj odporne na sokove iz želodca kot druge bakterije. Zato preživijo pot čez celotna prebavila, pridejo vse do debelega črevesja, tam pa se pritrdijo na črevesno steno in se razmnožijo, tako pa aktivno sodelujejo pri metabolizmu.

Izbira pravilnega tipa in količine probiotika naj bi imela veliko pozitivnih učinkov kot so krepitev imunskega sistema, preprečevanje zaprtja, preprečuje potovalno drisko, nam pomaga pri uravnavanju telesne teže, poveča absorpcijo mineralov ter nam zmanjšuje rast nekaterih slabih bakterij. Probiotiki se naravno nahajajo največ v mlečnih živilih. Najdemo pa jih lahko tudi v kislem zelju, kefir (jugurtu podobno živilo), kumarice, celo v temni čokoladi. Seveda pa se je treba posvetovati z osebnim zdravnikom, če bi želeli jemati probiotike v kapsulah.