Softshell jakne so načeloma namenjene uporabi v prehodnem obdobju, torej predvsem v pomladnem in jesenskem času, ko se soočamo z velikimi temperaturnimi razlikami in nepredvidljivimi vremenskimi spremembami. A uporabniki smo veliko bolj zahtevni in se ne bomo zadovoljili preprosto z oblačilom, ki nam ponuja toplino in udobje v značilnih spomladanskih ali jesenskih dnevih – potrebujemo jakno, ki se bo odlično obnesla tudi v primeru hujših vremenskih nevšečnosti, pri tem pa s seboj nočemo nositi različnih oblačil za različne razmere. Prav zato so sodobne softshell jakne pogosto vsestransko uporabne in pripravljene na najrazličnejše izzive, bo pa treba za to izbrati kakovostno jakno.

softshell jakne

Zahtevnejši uporabniki med odlikami softshell jaken pogosto iščejo zaščito pred vetrom in dežjem. V vetru se takšne jakne načeloma kar dobro znajdejo, seveda pa je tudi zaščita pred vetrom odvisna od kakovosti oblačila. Od najcenejših jaken ne gre pričakovati veliko, medtem ko izdelki iz višjega kakovostnega razreda učinkovito zaustavijo prodor mrzlega vetra in ohranjajo prijetno temperaturo telesa. Ne moremo pa kar od vsake softshell jakne pričakovati učinkovite zaščite pred dežjem. Tudi tiste jakne, ki imajo vodoodbojno zaščito, ne omogočajo povsem sproščenega pohajkovanja po dežju – treba je preveriti vodni stolpec in se prepričati o kakovosti uporabljenih materialov.

Običajno se za vodoodporno zaščito uporabljajo umetni materiali, predvsem recimo Gore-Tex membrana, ki se sicer dobro obnesejo, a le v oblačilih višjega kakovostnega razreda. Možno je, da jakna ni v celoti obdana z vodoodbojno membrano – zaščiteni so le najbolj izpostavljeni deli, kar je sicer učinkovito za sneg ali rahel dež, ne pa za hujše padavine ali dolgotrajno uporabo v dežju. Prav tako je možno, da ima zaradi zaščite pred dežjem jakna kakšne pomanjkljivosti – je na primer manj zračna in težja, pa tudi toplejša v toplih jesenskih in pomladanskih dneh.

Izbira softshell jakne za dež in veter je dokaj zahtevna. Kakovostne jakne so namreč drage, cenejše pa težko zagotovijo zadovoljstvo v težkih razmerah. Kompromis je možno najti, a se bo treba v tem primeru izbiri softshell jakne pozorno posvetiti.