Digitalni čas nas vodi v vedno nove iznajdbe, ključne med njimi so enote za shranjevanje podatkov. Zagotovo se spomnite začetkov shranjevanja in enostavnega prenosa podatkov – od disket, zgoščenk in postopnega prestopa do  uporabe USB ključev, ki omogočajo shranjevanje različnega obsega podatkov. Različne poškodbe, okvare in nepravilno ravnanje z USB ključem pogosto zahteva reševanje podatkov iz USB ključa.  Da bi preprečili okvare in poškodbe, je potrebno izbrati primeren USB ključ za reševanje podatkov.

Kaj je USB ključ?

USB ključ predstavlja shranjevalno enoto za podatke, ki jo vstavimo v USB režo. USB ključ prepozna računalnik, ki prebere podatke na njemu ter po potrebi nanj shrani nove podatke. Podatki lahko vključujejo najrazličnejše oblike datotek – od slik, videov, dokumentov do zaganjalnih programov oziroma aplikacij. S pomočjo USB ključa torej enostavno prenašamo podatke med različnimi uporabniki (računalniki).

Reševanje podatkov iz USB ključa je opravilo za strokovnjaka.

Reševanje podatkov iz USB ključa je opravilo za strokovnjaka.

Kdaj je potrebno reševanje podatkov iz USB ključa?

Reševanje podatkov iz USB ključa je potrebno, ko USB ključ ne deluje pravilno. To je lahko posledica različnih mehanskih poškodb (te lahko nastanejo ob padcu ter nepravilnem rokovanju z USB ključem ob vstavljanju ključa v režo), poškodb zaradi neustreznega odstranjevanja USB ključa (to pomeni brez uporabe možnosti varnega odstranjevanja), lahko pa so poškodbe posledica same občutljivosti ohišja USB ključa, ki notranjosti ključa ne zavaruje pred poškodbami. Da bi potrebo po reševanju podatkov preprečili, se priporoča nakup USB ključa, ki ima ojačano ohišje, odporno na mehanske poškodbe, po možnosti pa tudi druge zunanje dejavnike (mraz, toplota, voda).

Kdo naj izvaja reševanje podatkov?

Reševanje podatkov iz USB ključa je opravilo, ki ga prepustite strokovnjakom, saj lahko z napačnimi posegi dosežete zgolj in samo trajno izgubo svojih podatkov. Ko zasledite težave pri uporabi svojega USB ključa nemudoma zaključite s poskusi reševanja in poiščite pomoč. Usposobljeni strokovnjaki bodo vaše podatke najverjetneje rešili v nekaj minutah, z neznanjem pa lahko povzročite, da vam tudi usposobljen strokovnjak ne bo znal pomagati. Podobno kot velja pri uporabi računalnika, ko se ob sumu na izgubo podatkov priporoča, da računalnik takoj ugasnete, podobno velja tudi pri uporabi USB ključa.