Ustna higiena je osnova za splošno zdravje vašega telesa, lep nasmeh pa odlično izhodišče za brezskrbno komunikacijo z nam znanimi in neznanimi obrazi. Parodotoza je stanje, ki se pojavi ob neustrezni ustni higieni. Več o tem na https://www.doktor1a.com/parodontoza/ in v nadaljevanju.

Splošno o parodontozi

Parodontoza je resno bolezensko stanje, ki se izraža v obliki vnetja dlesni. Prav zato ji pogosto rečemo, kar bolezen dlesni. Ob neustrezni ustni higieni parodontozo povzročajo bakterije, ki se akumulirajo na zobeh in dlesnih vaše ustne votline.

Parodontoza je stanje pri katerem vnetje dlesni vodi v poškodbe mehkega tkiva, kar lahko, če pravočasno ne pričnemo z zdravljenjem pri zdravniku specialistu ustne higiene, vodi v popolno izgubo kosti, ki podpirajo naše zobe.

Stanje je zelo pogosto, ga pa lahko preprečimo z redno ustno higieno. To naj bi zajemalo redno ščetkanje (dvakrat dnevno), dnevno uporabo zobne nitke ter redne obiske pri zobozdravniku. Vse to pa pomaga tudi kot podpora zdravljenju parodontoze.

 

parodontoza

 

Med dejavnike tveganja za razvoj bolezni sodijo: gingivitis, slaba ustna higiena, kajenje, hormosnke spremembe (na primer nosečnost, menopavza), uporaba drog, debelost, nezadosten vnos hranilnih snovi (vključno z vitaminom C), stanja, ki povzročajo oslabelost imunskega sistema (na primer levkemija, AIDS) ter bolezenska stanja kot sta sladkorna bolezen in revmatidni artritis.

Simptomi oziroma znaki parodontoze

Zdrave dlesni so čvrste, bledo rožnate barve ter se tesno prilegajo zobem. Med znake, ki nakazujejo pojav parodontoze sodijo otekle in nabrekle dlesni, ki so svetlo rdeče, temno rdeče ali vijolične barve. Dlesni so običajno občutljive na dotik in zelo hitro krvavijo. Pogost je tudi pojav slabega zadaha, pojavijo se tudi težave pri žvečenju. V primeru zelo resnega stanja pa lahko pride celo do izgube zob.

Kdaj obiskati zobozdravnika?

Obisk zobozdravnika opravljajte redno, priporočljivo je vsaj dvakrat letno. Če zaznate spremembe na svojem zobovju, sploh pa če znaki spominjajo na parodontozo, je pomembno, da nemudoma pokličete svojega osebnega zobozdravnika. Prej kot se začne zdravljenje, večja je verjetnost za preprečitev novih poškodb zobovja.