Ste kdaj razmišljali kaj pomeni zdravo življenje in kako bi lahko tudi vi začeli uvajati spremembe v vašem življenju, zato, da se boste vedno dobro počutili? Danes se o zdravih življenjskih slogih veliko govori, vendar pa zelo malo dejansko naredi. Ko je treba kaj narediti za svoje telo, takoj iščemo izgovore. Pri tem se pa moramo zavedati, da nas zaradi tega lahko telo prej ali slej kaznuje. Zdravo življenje pomeni pozitivno energijo, ustvarjalnost, energičnost, motivacijo, vztrajnost itd. To so zelo pomembni faktorji za uspeh na vseh področjih. Zato pogosto slišimo izrek, ki pravi “zdrav duh v zdravem telesu”.

Sodoben način življenja je pripeljal do tega, da ljudje imamo vedno manj časa zase. Vsakodnevno hitenje za denarjem nam povzroča stres, negativno energijo, utrujenost in razne bolezni. Spimo le nekaj ur na dan, delamo izven svojih možnosti, vnašamo preveč maščob in sladkorja in se pri tem nič ne gibamo. Takšno življenje je vse prej kot zdravo življenje. Prekomeren stres blažimo z alkoholom in cigareti, bolečin pa z antibiotike. Pri tem se sploh niti ne zavedamo kakšne posledice lahko imamo zaradi tega. To je neke vrste zapiranje oči pred problemom, ki se bo vedno znova ponavljal, dokler se sami ne spremenimo. Edina dolgoročna rešitev, ki nam tukaj lahko pomaga in popolnoma spremeni naše živeljenje v pozitivni smeri, je odločba, da bo naša prioriteta zdravo življenje. Najprej moramo telesu zagotoviti dovolj spanca, če želimo biti zdravi in produktivni vsak dan. Zvečer se priporoča vsaj 7 ur spanja, s tem, da se je pomembno tudi za kakšno uro spočiti med dnevom. Upoštevajoč to pravilo, bomo vsak dan bolj efektivni, kar pomeni, da bomo vsak dan naredili več koristnih stvari.

zdravo življenje

Poleg počitka, je za zdravo življenje zelo pomemben način prehranjevanja. Prehrana mora biti skrbno načrtovana, kar pomeni, da moramo za vsak obrok jesti različno obsežne obroke. Zjutraj lahko pojemo malo več, zvečer pa nikakor. Povišan vnos kalorij, maščob in sladkorja, moramo zamenjati z vnosom beljakovin in vitaminov. To je predpogoj, če se sploh želimo lotiti telovadbe. Vemo vsi, da sama telovadba nima nobenih učinkov, če nimamo urejene prehrane. To nikakor ne pomeni, da zaradi tega ne smemo jesti prav nič. Odpovedovanje obrokom in zelo majhen vnos kalorij, ni nikakor pravilo, ki ga predpisuje zdravo življenje. Poleg tega, če pojemo enkrat ali dvakrat na teden našo najljubšo sladico, ni nič narobe.

Omenjeni nasveti in redna telovadba naj bodo vaše smernice za zdravo življenje. Telovadbo prilagodite vaši trenutni fizični kondiciji, intenzivnost pa počasi stopnjujte. Če nimate nobenih izkušenj na tem področju, je pametno najeti osebnega trenerja, ki vam bo predpisal optimalen trening in prehrano za doseganje zastavljenih ciljev.