3D print vam nudi printanje najrazličnejših izdelkov, saj je s 3D tiskalniki dandanes možno natisniti praktično karkoli. Kliknite sem za ogled in več informacij. 3D print oziroma 3D tisk nam omogoča izdelavo prototipov, modelov, figure in še marsikaj drugega. Njihova glavna prednost je v tem, da je možno z njimi na enostaven način ustvariti tudi zelo kompleksne oblike. Poleg tega pa gre za cenovno ugodno rešitev, kar je še dodaten plus. Ta tehnika je tako napredna, da skoraj ničesar ni, česar ne bi mogli z njo natisniti.

 3D print

3D print predstavlja tehnologijo prihodnosti, ki jo lahko že danes izkoristite sebi v prid. 3D print predstavlja namreč eno od najhitrejših poti od ideje do konkretnega 3D izdelka. Njegove glavne prednosti so;

  • možnost tiska zelo raznolikih oblik,
  • možnost izdelave tudi zelo kompleksnih oblik,
  • velika natančnost pri izdelavi,
  • možnost uporabe različnih materialov,
  • cenovna ugodnost.

Tehnologije 3D tiska sta naslednji: FDM, delovna prostornina 220 x 220 x 300 mm z debelino sloja 0.1 – 0.2 mm. SLA tehnologija, z delovno prostornino 65 x 120 x 160 mm z debelino sloja 0.05 mm. 3D print tiskanje poteka z aditivno tehnologijo – to pomeni, da se pri tiskanju ena na drugo nalagajo zaporedne plasti materialom pri čemer nastane 3D objekt. Objekt je treba najprej narisati v obliki digitalnega modela na računalniku, nato pa se ga s pomočjo 3D tiskalnika natisne.

Pri tiskanju se uporablja različne tehnologije – za najpogostejšega velja tako imenovani SLA print ali stereolitografija, prav tako pa se v ta namen uporablja tudi DLP in LCD print. Vsaka od omenjenih tehnologij ima drugačne lastnosti, kar tudi vpliva na končni rezultat. Zaradi tega je zelo pomembno, da izberete ustrezno tehnologijo glede na vrsto izdelka, zahtevano natančnost pri izdelavi, material izdelave, velikost izdelka itd. Razlog, da je 3D print v zadnjem času tako popularen je tudi cena. Ta je z razvojem tehnologije postala zelo dostopna, saj gre za eno izmed cenovno najbolj ugodnih tehnologij 3D tiskanja.