Vsi poznamo metaforo »ahilova tetiva«, poimenovano po grškem junaku Ahilu, ki je bil ranljiv le v peto, saj ga je mati, ko ga je potopila v reko, da bi postal neranljiv, držala za peto. A pustimo zdaj metafore na strani in se posvetimo zdravstvenemu problemu s tem imenom. Nekaj stvari o njem bomo zapisali v nadaljevanju, za več podrobnih informacij pa obiščite https://www.semos.si/ahilova-tetiva-trn-v-peti/.

Ahilova tetiva je najmočnejša tetiva človeškega telesa, ki se nahaja nad peto in povezuje troglavo mečno mišico s petnico. Kljub temu, je precej občutljiva in se lahko precej hitro vname ali natrga. Poškodbe ahilove tetive se zgodijo zaradi degenerativnih sprememb, ki so značilne za populacijo med 30. in 60. letom starosti. Bolečino povzroči stalen pritisk in draženje, kar vodi v vnetje tetive. Pri rekreaciji pogosto pride do zdrsov stopala (zlasti pri poskokih ali hitrih menjavah smeri pri skupinskih igrah z žogo), mlajšim športnikom pa se dostikrat zgodi neposreden udarec v tetivo. V takih primerih se ahilova tetiva vname ali natrga, v skrajnih primerih se celo popolnoma pretrga. Poškodbe ahilove tetive se največkrat zgodijo pri tenisu, nogometu, rokometu, košarki in odbojki, pogoste pa so tudi pri fizičnih delavcih, kjer gre za monotone ponavljajoče se gibe z dodatno zunanjo silo.

ahilova tetiva

Ahilova tetiva se zdravi na več načinov, ki jih fizioterapevt prilagodi vaši poškodbi in drugim okoliščinam. Vsekakor pa je proces rehabilitacije dolgotrajen. Če ste morali iti predhodno še na operacijo, bo rehabilitacija še nekoliko daljša, saj bo gleženj po odstranitvi imobilizacije zelo slabo gibljiv. Rehabilitacija se običajno začne s tem , da fizioterapevt testira moči vaših mišic, saj s tem izmeri obseg ostalih mišic, obsežnost brazgotin in gibljivost gležnja. Za boljšo gibljivost gležnja vam bo pokazal ustrezne vaje, ki jih boste lahko izvajali tudi doma, nato pa se bo podlagi ocene odločil za terapijo z udarnimi globinskimi valovi, terapijo s K-laserjem ali Tecar terapijo.