Dobri sosedje na vrtu vam bodo pomagali, da bo vaš zelenjavni vrt bogato obrodil. Torej vi poskrbite za soseščino, ki bo naseljevala vaš vrt – sosedje pa bodo poskrbeli, da bo ta zagotovo bogat. Vas zanima kdo pa so dobri sosedje? Kadar govorimo o dobrih sosedih na vrt so mišljene rastline oziroma zelenjavo, ki vpliva na rast druge vrste zelenjave poleg nje. Torej gre za njihov odnos med seboj. Seveda tu ne gre za to, da bi korenje solati prišepetaval kako lepa in bujna je in jo s tem vzpodbujal, da zraste v še lepši pridelek, ampak gre za to, da ima različna zelenjava različne koreninske sisteme, to pa vpliva na to kako bo izkoriščala zemljo, ki jo obdaja.

 dobri sosedje na vrtu

Poznamo izraz, da so tla utrujena in običajno je razlog v tem, da je za to krivo preveč intenzivno vrtnarjenje na enem mestu večinoma z isto rastlino. Tako imenovani dobri sosedje na vrtu so tisti, ki bodo zapolnili tla, da ta ne bo izgubljala vlage in vplivali na sadike poleg njih, da bodo plodovi imeli boljši okus in bolj bujno rast. Preprečujejo tudi razrast plevela, kar je še posebno priročno, saj se od tega problema lahko enostavno poslovimo. Prednost, ki jo omogočajo dobri sosedje na vrtu je tudi ta, da je zaradi njih pojav bolezni in škodljivcev zmanjšan.

Kombinacije rastlin omogočajo posamezni zelenjavi, da izkoriščajo snovi, ki jih proizvajajo njihovi sosedje in lahko za to lepše obrodijo. Seveda pa žal enako kot v človeškem svetu obstajajo tudi slabi sosedje. V tem primeru se dve vrsti zelenjave ne dopolnjujeta med sabo zaradi snovi, ki jih izločata. To lahko povzroči slabšo rast, ali pa rast celo zavira. Vsekakor ne bo odveč, če se ob vrtnarjenju posvetite tudi tej temi. Poskrbite, da bodo vaše sadike dobri sosedje na vrtu in si s tem povečajte možnost, da bo vaša letina bogata in zavidanja vredna.