Dioptrija se uporablja za očala za branje ali bifokalne leče, pa tudi za teleskope in druge povečevalne leče. Pregled jasnosti vašega pogleda lahko opravite tukaj https://www.doktor1a.com/dioptrija/. Leče z goriščno razdaljo – opredeljeno kot razdalja med središčem leče in točko, na kateri so predmeti jasno izostreni do 1 metra imajo jakost dioptrije 1. Ker moč dioptrije temelji na inverzna goriščna razdalja, leča z 2 dioptrijama ni 2 metra, ampak 1/2 metra, leča s 3 dioptrijo je 1/3 metra in tako naprej. To je pomembno, ker se povečava povečuje, ko se goriščna razdalja leče krajša, zato nošenje leč z večjo dioptrijo omogoča ostrejše in jasnejše slike bližje vašim očem. Slabše, kot vidite, večja je dioptrija.

dioptrija

Kakšna je vaša dioptrija, ugotovi okulist, ko vam zmeri vaše oči in vam odredi primerne leče ali pa se lahko naročite tudi na operacijo oči, s katero vam dioptrijo odpravijo za kar nekaj let. Prilagodljive oči se lahko prilagodijo tako, da se osredotočijo na bližnje in daljne predmete. Ko se staramo, naše oči izgubljajo prožnost in ne morejo več izostriti bližnjih predmetov brez bralnikov, bifokalov ali očal na recept z lečami ustrezne jakosti dioptrije ali operacije. Vaša dioptrija je oslabela in potrebujete pripomoček, da vam pomaga izostriti sliko predmetov.

Optična moč zdravega človeškega očesa je približno 40 dioptrij, kar pomeni sposobnost izostritve predmeta ali slike 1/40 metra od očesa. Oko tipičnega mladega človeka lahko prilagodi dodatnih 20 dioptrij. Do 25. leta se ta fleksibilnost ostrenja običajno zmanjša na približno 10 dioptrij. Zaradi naravne oslabelosti očesnih mišic, ki usmerjajo vaš vid, in otrdelosti očesne leče ima človeško oko do 45. leta običajno le eno dioptrijo. Ta zmanjšana sposobnost očesa, da pravilno izostri svojo lečo, imenovana presbiopija, povzroči zamegljen vid na blizu in zahteva korekcijska očala ali operacijo. Kakšna je vaša dioptrija pa jo zmeri usposobljen okulist z napravami, ki to zmorejo zmeriti.