Inlay je vmes med krono in plombo, za katero ste verjetno že slišali. Inlay so zalivke za zapolnitev lukenj kariesa, ki so prilagojene situaciji na zobu. Običajno se s plombami zapolnjujejo manjše luknje, s kronami pa, ko je karies globlji ali če gre za večji zlom, ki ga je treba prekriti. Vendar pa lahko pride do situacij, ko plomba ni dovolj, krona pa je preveč za zaščito zobnega kariesa. Zobni vložki so tisto, kar bodo številni zobozdravstveni strokovnjaki nato uporabili, če bodo potrebovali nekaj ravno pravšnjega za zapolnitev teh vrzeli. So obsežnejši od zalivk, vendar niso tako vsiljivi kot krona, ki lahko vključuje preoblikovanje zob na nek način.

inlay

V najbolj osnovnih definicijah inlay zapolni votline in vdolbine v zobu na območjih med konicami. Ne bo samo zapolnil votlin v teh prostorih, ampak lahko deluje na večjem območju, vključno s konicami. Delujejo podobno kot krone, le da ne prekrijejo celotne površine zoba. Oba sta izdelana iz istih materialov in oba služita isti funkciji, vendar pokrivata različna področja zoba za ustrezno zaščito v primeru kariesa.

Inlay je oblikovan in nameščen na žvečilno površino zoba, ki je bil poškodovan zaradi gnilobe ali poškodbe. Ustvari se z odtisom prizadetih območij, ki se pošljejo v laboratorij za izdelavo. Vložek se bo popolnoma prilegal v votlino zoba, vendar ne vpliva na konice. Ko zobozdravnik vzame odtis, se tudi potrudi, da se čim bolj ujame z barvo zoba. Ko jih namestijo v usta, torej niso opazni. Material, uporabljen za vložek, je lahko porcelan ali kompozitni material, ki je močnejši in trajnejši od tradicionalnih zalivk. Zaradi tega so vložki na splošno dražji, a tudi dolgotrajnejši. Zobozdravnik se odloči za to možnost, kadar zalivka ne bo pravilno utrdila okoliškega zoba in votlina zahteva močnejše materiale za utrjevanje zoba. Ena od glavnih prednosti, ki jih ima inlay, je njegova vzdržljivost in dolgotrajnost. Pričakujete lahko, da bo vložek trajal od 5 do 30 let. Zobozdravstveni strokovnjaki zaradi različnih dejavnikov ne morejo zagotoviti, kako dolgo bodo zdržali. Nekateri se lahko bolj obrabijo kot drugi in če zanje ne skrbijo, se lahko poškodujejo ali odpovejo prej, kot je bilo pričakovano.