Ste imeli že kdaj težave z modrostnimi zobmi? Če ne, lahko samo rečete hvala bogu, ker to so lahko kar grozne bolečine, tako dolgo dokler vam zobozdravnik ne odstrani teh bolečih zobov. Modrostni zobje nam zrasejo čisto na koncu naših dlesni oziroma pravilno se rečejo končniki. Navadno so to štirje zobje zgoraj dva in na spodnji strani dva. Nekateri sploh ne vedo, da so jim zrasli in nimajo nikoli težav. Drugi pa jih morajo odstraniti, ker nimajo prostora in jih zelo bolijo. Za odstranitev se bo odločil zobozdravnik in vas tudi napotil do oralnega kirurga, če bo to potrebno.

Ko so živeli naši predniki, niso imeli teh težav. Saj so imeli tudi večje čeljusti, prav tako so jim modrostni zobje zelo prav prišli. Zakaj? Ker so v tistih časih se prehranjevali s surovo hrano in so morali imeti kar dobre zobje za žvečenje. Res, da je to bilo nekoč, sedaj pa je vse drugače. Zato je naša čeljust drugačna, dosti manjša in nimamo dovolj prostora. Zato pa tudi pride do težav, ko nam zrastejo modrostni zobje. Ti zobje naj bi zrasli tam od 18 in nekje do 25 leta starosti.  Ni pa nujno, da vsem zrastejo tile zobje. Nekaterim zraste samo en, drugemu dva, tudi trije, so pa ljudje, ki jih sploh nimajo.

modrostni zobje

Prav tako modrostni zobje rastejo zelo počasi in ker nimajo prostora za pravilno rast, začnejo pritiskat na druge zobe. Če se bo to začelo dogajat pri vam boste pravi čas začeli čutiti in takrat obiščite zobozdravnika. Ni vedno rešitev odstraniti, nikoli sami ne vemo kako bo zobozdravnik ukrepal. Zato kar vse skupaj prepustite njemu, da oceni vaše stanje in ukrepa. Če pa bodo ali bo ostal v vaši ustni votlini, pa za njih skrbite, kot za ostale zobe. Najbolj pomembna je higiena, kot pri vseh zobeh.